Aivoterveys

Kaikenikäisten on tärkeää huolehtia aivoterveydestään päivittäin! Sillä voi ehkäistä vakavia sairauksia.

Mitä on aivoterveys?

Aivoterveydellä tarkoitetaan terveellisillä elintavoilla tuettua aivojen hyvinvointia, jota edistetään päihteettömyydellä, liikunnalla, hyvällä ravinnolla ja riittävällä levolla, sekä sopivasti aivoille haastetta tarjoten, stressiä välttäen.

Millä aivoterveyttä voi edistää?

Hyvä ruokavalio, liikunta, palauttava uni, jonkin uuden asian oppiminen, musiikki, käsityö, laulaminen, lukeminen, tanssiminen, sosiaaliset tapahtumat, pelit, oman kulttuurin ylläpitäminen ja uusiin asioihin tutustuminen.

Mitkä ovat aivoterveyden heikentäjiä?

Stressi, alkoholi, päihteet, masennus, tupakointi, liian vähän virkistäviä aktiviteetteja, epäterveellinen ruoka (liikaa suolaa/rasvaa/sokeria).

Miten aivoterveys liittyy sairauksiin?

Aivoterveydestä huolehtiminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin. Tässä vain pari konkreettista esimerkkiä: 

Hyvä ruokavalio vaikuttaa verenpaineeseen, ja siten vähentää aivoinfarktin riskiä. Aivoterveydestä huolehtiminen, eli hyvä ruokavalio, liikunta ja sopivat kognitiiviset haasteet, vähentävät muistisairauden riskiä ja parantavat terveyteen liittyvää elämänlaatua.

Hyvästä aivoterveydestä huolehtiminen tarkoittaa myös päähän osuvien iskujen välttämistä, koska esimerkiksi kaatuminen voisi satuttaa aivoja. Monet kaatumiset liittyvät alkoholin käyttöön, joten alkoholin käyttöä on syytä rajoittaa. Ikääntyvien kaatumisriskiä puolestaan voidaan vähentää huolehtimalla tasapainon ylläpidosta sekä esim. liikkumisen apuvälineillä.

Rasituksen, niin positiivisen kuin negatiivisenkin jälkeen, pitää palautua. Uni on siinä tärkeä ja tehokas tekijä. Nukkuessa, vielä enemmän kuin hereillä ollessa, keho pystyy siivoamaan aivoista “solujen aineenvaihdunnan kuona-aineet pois”. Laadukkaan unen puute, eli jos tämä terveellinen prosessi puuttuu, voi mahdollisesti aiheuttaa korkeamman riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aikuistyypin diabetekseen. Ne prosessit, jotka tapahtuvat unen aikana, ovat erityisen tärkeitä silloin, kun kehitymme vauhdikkaasti, esimerkiksi vauvaiässä tai murrosikäisenä. Siksi nuoret nukkuvat pitkään ja näin pitääkin olla, jotta voimme varmistaa heidän kasvavan terveellisesti.

Kirjoittaja:

Beatrice Silvestri-Hyrynen
Fysioterapeutti, Terveystieteiden maisteri
Aktiivi Fysioterapia Pirkkala

Lähteet:

 

Lue myös nämä

Aktiivi Fysioterapia osaksi Terveystaloa

Terveystalo laajentaa kuntoutuspalveluitaan ja on ostanut 31.3.2022 päivätyllä sopimuksella fysioterapiaa ja toimintaterapiaa tarjoavan Suomen Fysiogeriatria Oy:n sekä sen tytäryhtiöt; toi.minna Oy:n, Mimmin terapia Oy:n ja

Lue lisää »

Mistä toistuvat vaivat johtuvat?

Mistä rasitusvammat johtuvat? Rasitusvammat syntyvät usein pidemmän ajan kuluessa yksipuolisesta toistoliikkeestä ja toiminnasta. Ollaan liian pitkään samassa staattisessa asennossa tai tehdään liian pitkään samaa liikettä

Lue lisää »
Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.