Tinnitus parani fysioterapian avulla

Tinnitus – tarinoita kuntoutumisesta

Kuka olet ja miten tinnitusoireesi alkoi?


Olen Mia ja tinnitus alkoi syyskuun 14 päivä 2017. Oli aivan tavallinen perjantai-ilta. Istuin sohvalla katsomassa televisiota, kun vasen korvani alkoi tinnittämään. Ajattelin sen menevän hetken päästä ohitse, mutta ääni vain kuului ja kuului…
Tinnitukseni on ollut alusta alkaen hyvin aaltoileva. Äänen voimakkuus vaihtelee useasti päivän mittaan.

 

Miten lähdit hoitamaan ongelmaa ja miten löysit lopulta Petrin vastaanotolle?


Tinnitukseni alussa hain apua työterveydestä. Työterveyslääkärimme laittoi minut kattaviin jatkotutkimuksiin, jossa otettiin mm. pään magneettikuva. Söin myös lääkekuurin, sillä minulla oli ollut ärhäkkä flunssa hetkeä aiemmin ja aluksi epäilys oli tulehduksesta. Sain verenkiertoa edistäviä lääkkeitä, mutta näistä ei ollut apua. Työterveyslääkärini oli alusta alkaen kannustava ja ymmärtäväinen tilannettani kohtaan. Kävin kuulotutkimuksissa kuulopolilla, jossa lääkärin sanat olivat ”niin minullakin tinnittää toinen korva, tee siitä kaveri”.

Tammikuussa 2018 minulla oli töissä äärimmäisen stressaavaa ja tinnitukseni ns. voimistui. Välillä tuntui kuin ääni olisi kuulunut koko pään alueella. Aloin lukea netistä tinnituksesta ja luin ihmisten kokemuksia, kauhutarinoita ym. Olin epätoivoinen, ajatukseni pyörivät vain tinnituksen ympärillä ja mietin, että onko loppuelämäni tämän vaivan kanssa taistelua. Yöuneni olivat lyhyitä, sillä en pystynyt nukkumaan tinnituksen vuoksi.

Yhtensä yönä en jälleen saanut nukuttua, joten menin sohvalle ja aloin etsiä tietoa tinnituksesta. Päädyin tinnituslääkäri Marja Estolan sivuille, joiden kautta löysin aktiivifysioterapian sivuille ja sain Petrin yhteystiedot. Laitoin hänelle seuraavana päivänä sähköpostia, jossa kerroin koko tarinani. Petri vastasi minulle parin tunnin päästä ja muistan edelleen tunteeni, kun luin hänen vastaustaan. Itkuhan siinä tuli, sillä tämä oli ensimmäinen toivonpilkahdus. Kevättalvella 2018 menin Petrin vastaanotolle ja siitä alkoi tiivis yhteistyömme.

 

Millaisia ongelmia taustalta löydettiin Petrin vastaanotolla?


Olen ratsastanut ala-asteelta alkaen ja pudonnut useasti hevosen selästä. En tiedä onko tällä jokin yhteys lantioni toispuoleisuuteen. Minut on myös leikattu vatsa-alueelta vauvaikäisenä ja tuolloin minulta jäi väliin konttausvaihe. Samoin vasemman puolen polvestani venähti nivelsiteet viidennellä luokalla ja jouduin kävelemään kouluun pari viikkoa liimaside polvessani. Jaloissani on myös pituusero (vasen lyhyempi).

Olen äärimmäisen kova stressaamaan. Stressaan, mietin ja pohdin asioita ennalta. Yritän pitää kaikki langat käsissäni ja tämä lisää stressitasojani entisestään. Olen myös hieman perfektionisti, joten jossain vaiheessa tajusin, että suoritan elämää, en enää nauttinut tekemistäni asioita. Yritin tehdä kaikkea, ehtiä joka paikkaan, olla monessa mukana. Arjen aikatauluni olivat tiukat. Nykyisin olen oppinut jo hieman hellittämään.

Tinnitukseni alkuvaiheessa meillä oli töissä mahdollisuus osallistua First beat-hyvinvointianalyysiin ja tulokseni olivat karut. Yön aikana palautuminen oli todella huonoa. Olin väsynyt, en jaksanut liikkua ja tämä edelleen lisäsi ärtyneisyyttäni sekä tinnitusoiretta.  Mennessäni Petrin vastaanotolle ensimmäistä kertaa, olin nukkunut kyseisellä viikolla yhteensä 16 tuntia. Olin aivan loppu.

 

Miten tilannetta lähdettiin kuntouttamaan ja mitä muutit omassa arjessa?


Heti ensimmäisellä käyntikerralla Petri ohjeisti minua tekemään harjoitteita, lantioni toispuolisuuden sekä kiertymisen poistamiseksi. Kävimme myös läpi first beat-hyvinvointianalyysini tulokset sekä lisäksi Petri sanoi, että hengitän väärin ja neuvoi minulle palleahengityksen.  Käynti oli todella silmiä avartava sekä sain toivon pilkahduksen siitä, että kyllä tästä selvitään. Sain tarkat ohjeet ja kotiläksyt sekä sovimme seuraavasta käynnistä.

Jokaisella käyntikerralla kävimme läpi tilanteen, miten on mennyt, mitä muutoksia. Sain aina lisää harjoitteita kuntoutumista varten.

Jätin rankat treeniliikkeet pois, joissa en pystynyt hallitsemaan vasemman lavan ja lannerankani liikeratoja. Harrastan Crossfittiä, joten tempaukset, työnnöt, rinnalle vedot jäivät tässä vaiheessa tauolle, kunnes hallitsisin liikeradat. Tähän sain myös apua valmentajilta eli kerroin heille tilanteesta ja he myös auttoivat liikkeiden skaalauksessa sekä liikeratojen löytymisessä. Ratsastusta jatkoin entiseen malliin.

 Olen istumatyöntekijä, joten pidin huolta, että työpäivän aikana työskentelen seisoen, satulatuolilla sekä tavallisella työtuolilla. Näin rankaani ei kohdistu staattinen paine istuessa. Lisäsin arkeeni metsässä liikkumista, joogaa sekä iltaisin tein hengitysharjoituksia.  

Tein Petriltä saamiani harjoituksia ja venyttelyjä yleensä iltaisin, ennen nukkumaanmenoa, sillä se rauhoittivat ja rentouttivat kehoani osaltaan.

  

Miten tilanne lähti muuttumaan tinnituksen osalta?


Tilanne alkoi muuttua kolmannen käyntikerran jälkeen. Olimme kylässä ja tajusin, että vasemman korvani ääni oli muuttunut, se oli selkeästi hiljaisempi.  Tämä antoi ns. buustia eli tein tunnollisesti Petrin ohjeistamia harjoitteita. Alussa kävin Petrin vastaanotolla vähintään kerran kuussa, taisin joskus käydä jopa kaksi kertaa.

Muistan edelleen, kun olin lenkillä ja kävelin ylös jyrkkää mäkeä. Mäessä sain ensimmäistä kertaa lantion asennon oikeaksi ja korvani hiljeni. Tilanne oli uskomaton! Tämän jälkeen hain oikeaa asentoa aluksi ylämäessä, sillä asento oli helpompi hahmottaa. Nykyisin oikea asento löytyy jo lähes automaattisesti.

Lantion toispuolisuuden parantuessa oireet helpottivat selvästi ja alaselän lihakseni rentoutuivat sekä rankani suoristui. Tämä vaikutti myös yöuniin, sillä nukkumaan mennessä tinnitus oli aina voimakkaimmillaan, mutta kun rentoutuiduin ja sain ns. oikean asennon niin ääni hiljeni.

Välillä tinnitukseni voimistuu, mutta pyrin tuolloin miettimään mitä olen tehnyt, onko minulla ollut ylimääräistä stressiä ym. tämä auttaa hahmottamaan tinnitukseni aktivoitumista ja mahdollisesti välttämään tilanteita, jossa aktivoituminen on aiemmin tapahtunut. Esimerkiksi kova treeni saa sen aktivoituman välittömästi ja ääni on todella kova.

Oli ihana huomata, että kuntoutuksesta on apua! Alussa hiljaisia hetkiä oli muutamia ja ne kestivät minuutteja, mutta antoivat toivoa. Hiljaiset hetket lisääntyivät pikkuhiljaa. Nykyään hiljaisia jaksoja on paljon.

 

Mikä on nykytilanteesi?


Tämän hetkinen tilanteeni on loistava. Tinnitukseni vaivaa minua satunnaisesti. Yöni nukun hyvin. Ääni on välillä pitkiäkin aikoja poissa, välillä kuulen sen, mutta huomattavasti hiljaisempana kuin kolme vuotta sitten. Mikäli elämäntilanteeni on pitkään stressaava tinnitus aktivoituu välittömästi. Samoin, jos olen tehnyt rankan treenin tai ajan pitkän matkan autoa.

Nykyään hallitsen tinnitustani eikä se enää hallitse minua. Teen edelleen Petrin ohjeistamia harjoitteita, jotta rankani pysyisi suorassa, tämän lisäksi lenkkeilen, ratsastan, käyn crossfitissa, joogaan sekä pulahdan avannossa. Varsinkin YIN-joogasta on ollut äärimmäisen hyvä apu tinnitukseeni. Olen huomannut, että jooga ja avantouinti ovat avainasemassa hermostoni rauhoittamisessa.

Olen saanut avun tinnitukseeni fysioterapiasta ja opiskelen itse toista vuotta fysioterapeutiksi. Haluan tulevaisuudessa auttaa muita.

 

Mitä haluaisit sanoa muille tinnitusoireesta kärsiville?


Älä lue netistä tarinoita tinnituksesta, jokainen on yksilö ja tinnitusoireet ovat alkaneet eri syistä. Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttavat kaikkeen.

 Älä jää yksin oireen kanssa, vaan hae apua. Oireiden helpottaminen, mahdollinen loppuminen tai äänen kanssa oppimaan eläminen vaatii töitä. Kuntoutuminen vaatii aikaa ja äärimmäistä sitoutumista. Tuloksia ei tule hetkessä ja tästä syystä se vaatii myös pitkäjänteisyyttä.  Takapakkeja tulee, mutta niistä ei pidä lannistua. Palkintona on hiljaisuutta ja varmasti parempi olo myös sinulle. Älä luovuta.

Tee asioita, joista itse pidät. Älä stressaa ja nauti elämästä

 

Asiantuntijan osio

Tinnitus on yleisdiagnoosi korvan alueen äänihäiriöille. Tässä artikkelissa puhutaan tyypillisestä vinkuvasta tinnituksesta, jossa äänihäiriö on terävää korkeataajuista ääntä. Matalat jyminät, hurisevat, sihisevät sekä sykkeen mukana ilmenevät korvaoireet ovat yleensä peräisin mekaanisista rakenteista ja tällöin hoitometodit ovat erilaisia.

Tästä syystä asiassa esiintyy usein epäselvyyttä ja diagnoosien tekeminen voi olla virheellistä ja vaikeaa. Fysioterapialla voidaan vaikuttaa niin kutsuttuihin toiminnallisiin tinnitusoireisiin, jotka syntyvät kehon eri järjestelmien yhteisvaikutuksesta. On tärkeää muistaa painottaa, että selvän kuulovamman tai sisäkorvavaurion aiheuttama tinnitus ei ole hoidettavissa fysioterapian keinoin. Tinnitusoireeseen on harvoin yksittäistä syytä ja tämän takia kuntoutusprosessin toteuttaminen vaatii laajaa osaamista ja syvällistä paneutumista kehon eri järjestelmien toimintaan.
Mian tarina on tyypillinen ja hänen kohdallaan kuntoutumisprosessi on ollut ajallisesti melko pitkä, mutta lopputulos on hyvä. Tinnitusoireiden kanssa ei ole poppakonsteja eikä oikotietä onneen. Tinnitus on monijärjestelmäoire, joten eri syiden selvittäminen on tärkeää, koska tällöin voidaan etsiä keinoja, joilla kuntoutuja voi parhaiten itse vaikuttaa oireisiin.

Tinnitus ei ole usein ensimmäinen fyysinen oire joka kehossa ilmenee. Taustalla on tyypillisesti voimakasta henkistä tai fyysistä stressiä sekä erilaisia kehon biomekaanisia haasteita ja ongelmia. Tinnitusoire alkaa esiintyä vaiheessa, jossa kehon palautumiskapasiteetti on ylitetty ja autonominen hermosto ei kykene enää suodattamaan kuulosignaaleja oikein.

Tyypillisesti tinnitusongelmaisilla on hoidettu yhtä tai useampaa fyysistä oiretta aiemmin elämässä ja taustalla saattaa olla erilaisia onnettomuuksia tai tapaturmia. On tavallista, että näiden asioiden yhteyttä tinnitusoireisiin ei olla otettu huomioon ja kehoa on hoidettu niin sanotusti yksi pala kerrallaan.
Kuten nykyään osataan jo paremmin hahmottaa, on ihmisen keho yksi suuri kokonaisuus, jossa kaikki elinjärjestelmät tekevät yhteistyötä. Kehon yritys pysyä tasapainotilassa eli homeostaasissa ei koske vain kemiallisia ilmiöitä, vaan kyseessä on niin immuunijärjestelmän, autonomisen hermoston kuin lihaskalvojärjestelmänkin yhteinen tasapainotila.

Nykyisessä maailmassa täydellistä fysiologista tasapainoa on äärimmäisen hankala saavuttaa ja se ei ole ehkä edes järkevää tavoitella. Riittävän hyvä yleistilanne fysiologiassa näkyy usein ulospäin terveenä jaksavana ihmisenä, jolla ei ole särkyjä eikä oireilua. Tällaisenkin perustilanteen saavuttaminen on joskus haastava prosessi mutta joskus myös helppoa riippuen täysin yksilön historiasta ja nykytilasta vastaanotolle tullessa.
Ihminen itse on suurin vaikuttaja omassa hyvinvoinnissaan, joten terveyden parantaminen ja yksilön oman sisäisen potentiaalin löytäminen sekä hyödyntäminen ovat avainasemassa nykypäivän fysioterapiassa.

Lue lisää tinnituksen fysioterapiasta ja tutustu myös purentaongelmien fysioterapiaan. Purentaongelmilla on suora yhteys tinnitukseen.

Artikkelin kirjoittaja ft. Petri Korhonen palvelee asiakkaita Tampereen keskustassa, Tullintorin toimipisteessä.

 

Lue myös nämä

Aktiivi Fysioterapia osaksi Terveystaloa

Terveystalo laajentaa kuntoutuspalveluitaan ja on ostanut 31.3.2022 päivätyllä sopimuksella fysioterapiaa ja toimintaterapiaa tarjoavan Suomen Fysiogeriatria Oy:n sekä sen tytäryhtiöt; toi.minna Oy:n, Mimmin terapia Oy:n ja

Lue lisää »

Aivoterveys

Kaikenikäisten on tärkeää huolehtia aivoterveydestään päivittäin! Sillä voi ehkäistä vakavia sairauksia. Mitä on aivoterveys? Aivoterveydellä tarkoitetaan terveellisillä elintavoilla tuettua aivojen hyvinvointia, jota edistetään päihteettömyydellä, liikunnalla,

Lue lisää »
Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.