Mitä fysioterapia on?

”Fysioterapia on ammattiala, jonka erityisosaamisalueita ovat terveys, liike, liikkuminen ja toimintakyky. Keskeisiä fysioterapian menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.”
Näin sanoo Suomen Fysioterapeutit ry:n määritelmä. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Yritetäänpä avata asiaa tarinan avulla.

Pekalla on polkupyörä. Hän huomaa ennen lenkille lähtöä, että eturengas on tyhjä. Pekka pumppaa renkaaseen ilmaa ja pystyy tekemään lenkin. Kuitenkin ennen seuraavaa lenkkiä tilanne on sama, rengas on tyhjä. Pekka pumppaa uudestaan renkaan täyteen, mutta samalla päättää ettei näin voi jatkua. Lenkin jälkeen Pekka tutkii rengasta tarkemmin ja huomaa siinä reiän. Pekka paikkaa reiän ja ongelma on ratkaistu.

Parin viikon kuluttua Pekka on kuitenkin uudestaan samassa tilanteessa: rengas on tyhjä. Johtopäätös on selkeä eli renkaassa on taas reikä. Miksi reikä tuli heti uudestaan? Nyt Pekka tutkii myös pyörän vanteen, ja löytää sieltä pienen kiven; tämä pieni hiekan muru on hiljalleen nakertanut reiän kumiin. Mutta mistä kivi on vanteen pinnalle päätynyt? Tähän on mahdotonta löytää vastausta, mutta Pekka tekee taas päätökseen: tästä eteenpäin hän aikoo säännöllisesti huoltaa pyöränsä eli esimerkiksi tarkistaa, ettei pieniä hiekan muruja jää vanteen ja renkaan väliin tekemään reikää. Päätöksen jälkeen Pekan rengas ei ole ollut vuosiin tyhjä.

Noniin, miten tämä tarina liittyy fysioterapiaan? Malta hetki ja jatka lukemista.

Eräänä päivänä Pekalle tulee päänsärkyä. Hän ottaa kipulääkkeen jolloin päänsärky helpottaa kohtalaisen nopeasti. Seuraavan päivänä taas sama tilanne: pää on kipeä ja on turvauduttava lääkkeeseen. Pekka miettii, voisiko päänsärky tulla kireistä lihaksista ja varaa ajan fysioterapeutille. Fysioterapeutti toteaa, että Pekan hartiat ja niska ovat jumissa ja käsittelee ne auki. Hän kuitenkin sanoo myös, että tutkiessa löytyi muutama selittävä tekijä, joka on aiheuttanut lihasten kiristymisen. Yhdessä fysioterapeutin kanssa Pekalle tehdään ohjeet, joilla hän saa pidettyä lihakset rentoina ja kehon liikkuvana, jottei oireita, kuten päänsärkyä, pääse tulemaan.

Löysit tarinoista varmasti yhtäläisyyden?

Älä siis tyydy pumppaamaan renkaisiin ilmaa! Yhdessä fysioterapeutin kanssa paikkaamme reiän ja selvitämme, miksi se on renkaaseen tullut. Joskus elämässä ajamme lasinsiruihin, jolloin ilmat lähtevät renkaasta yllättäen. Muita tilanteita varten voimme kuitenkin vaikuttaa, miten käytämme kehoamme ja kuinka se pidetään kunnossa.

 

Pekka Salo

Fysioterapeutti OMI

Aktiivi Fysioterapia

 

Lue myös nämä

Aktiivi Fysioterapia osaksi Terveystaloa

Terveystalo laajentaa kuntoutuspalveluitaan ja on ostanut 31.3.2022 päivätyllä sopimuksella fysioterapiaa ja toimintaterapiaa tarjoavan Suomen Fysiogeriatria Oy:n sekä sen tytäryhtiöt; toi.minna Oy:n, Mimmin terapia Oy:n ja

Lue lisää »

Aivoterveys

Kaikenikäisten on tärkeää huolehtia aivoterveydestään päivittäin! Sillä voi ehkäistä vakavia sairauksia. Mitä on aivoterveys? Aivoterveydellä tarkoitetaan terveellisillä elintavoilla tuettua aivojen hyvinvointia, jota edistetään päihteettömyydellä, liikunnalla,

Lue lisää »
Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.