Miten lymfaterapia on kehittynyt?

Lymfaterapia omaa pitkän historian. Tämä hoitomuoto on tunnettu Euroopassa jo yhdeksänkymmenen vuoden ajan. Suomessa paremmin 1970-luvulta eteenpäin. Se on kehittynyt vuosikymmenten saatossa tutkimusten ja kliinisen kokemuksen myötä nykymuotoonsa edistämään kehon imunestekierron toimintaa. Tämän kirjoituksen tarkoitus on antaa sinulle käsitys nykyaikaisesta lymfaterapiavastaanoton sisällöstä.

Aktiivinen harjoittelu

Lymfaterapiakäyntiä ennen on hyödyllistä virittää keho matalasykkeisellä liikunnalla kohti manuaalista lymfaterapiaa. Jalkojen turvotuksen ollessa kyseessä voidaan toteuttaa esimerkiksi kuntopyörällä pyöräilemistä 10-15 min ajan ennen sovittua tapaamista. Lisäksi asiakas voi seistä tärinäalustan päällä. Jos sen sijaan terapia halutaan kohdistaa yläraajaan, tehdään
ylävartalon kiertoliikkeitä ja yläraajojen kevyttä aktivoivaa harjoittelua. Lymfaterapeutti opastaa miten kuntosalin harjoituslaitteet toimivat, jolloin asiakas voi toteuttaa itsenäisesti tämän yksilöllisesti suunnitellun harjoittelun.

Manuaalinen osuus imusuonistolle ja muille ympäröiville kudoksille

Seuraavaksi tulee manuaalisen lymfaterapian vaihe, jonka sisältö riippuu yksilöllisesti asiakkaan tilanteesta. Terapeutti voi toteuttaa sen yhdistäen manuaalisen lymfaterapian otteisiin kehon kalvorakenteiden huomioimisen. Näin varmistetaan, että imusuonistoon ei kohdistu ylimääräistä painetta ympäröivien kudosten johdosta vaan imunestekierto saa virrata vapaasti. Arpiin ja laadultaan tiukempaan kudokseen hyödynnetään tähän tarkoitukseen suunniteltuja laitteita. Kaikki tämä tehdään imusuoniston toiminnan kiihdyttämisen vuoksi.

Kompressio

Pitkäaikaisen tuloksen aikaansaamiseksi kompression lisääminen hoidetulle alueelle on erityisen tärkeää. Alkuvaiheessa voidaan hyödyntää painesidoksia. Terapeutti tekee ne manuaalisen lymfaterapian jälkeen ala- tai yläraajaan huolellisesti keventäen painetta kohti keskivartaloa. I- tai II-puristusluokan tukisukat ja -hihat toimivat samalla periaatteella. Nämä puetaan vastaanottokäynnin päätteeksi päälle.

Elämäntapaohjaus

Turvotuksen hallintaan saamisessa on tärkeää tietää joitakin elämäntapoihin liittyviä yksityiskohtia. Miten ruokavalio vaikuttaa nesteen kertymiseen mm. suolan käytön ja veden juomisen myötä? Miten on paras viettää loppupäivä lymfaterapian jälkeen? Mitkä liikunnalliset harrastukset ovat nestekierron kannalta tehokkaita? Ihonhoitoa unohtamatta.
Lymfaterapeuttisi antaa tietoa näistä asioista vastaanottokäynnin yhteydessä.

Kirjoittaja:

Leea Maria Lepistö
Tuki- ja liikuntaelinfysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti
Lymfaterapeutti
Aktiivi Fysioterapia Tapiola

Lähteet

Lue myös nämä

Aktiivi Fysioterapia osaksi Terveystaloa

Terveystalo laajentaa kuntoutuspalveluitaan ja on ostanut 31.3.2022 päivätyllä sopimuksella fysioterapiaa ja toimintaterapiaa tarjoavan Suomen Fysiogeriatria Oy:n sekä sen tytäryhtiöt; toi.minna Oy:n, Mimmin terapia Oy:n ja

Lue lisää »

Aivoterveys

Kaikenikäisten on tärkeää huolehtia aivoterveydestään päivittäin! Sillä voi ehkäistä vakavia sairauksia. Mitä on aivoterveys? Aivoterveydellä tarkoitetaan terveellisillä elintavoilla tuettua aivojen hyvinvointia, jota edistetään päihteettömyydellä, liikunnalla,

Lue lisää »
Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.