Lymfaterapia omaa pitkän historian. Tämä hoitomuoto on tunnettu Euroopassa jo yhdeksänkymmenen vuoden ajan. Suomessa paremmin 1970-luvulta eteenpäin. Se on kehittynyt vuosikymmenten saatossa tutkimusten ja kliinisen kokemuksen myötä nykymuotoonsa edistämään kehon imunestekierron toimintaa. Tämän kirjoituksen tarkoitus on antaa sinulle käsitys nykyaikaisesta lymfaterapiavastaanoton sisällöstä.
Aktiivinen harjoittelu
Lymfaterapiakäyntiä ennen on hyödyllistä virittää keho matalasykkeisellä liikunnalla kohti manuaalista lymfaterapiaa. Jalkojen turvotuksen ollessa kyseessä voidaan toteuttaa esimerkiksi kuntopyörällä pyöräilemistä 10-15 min ajan ennen sovittua tapaamista. Lisäksi asiakas voi seistä tärinäalustan päällä. Jos sen sijaan terapia halutaan kohdistaa yläraajaan, tehdään
ylävartalon kiertoliikkeitä ja yläraajojen kevyttä aktivoivaa harjoittelua. Lymfaterapeutti opastaa miten kuntosalin harjoituslaitteet toimivat, jolloin asiakas voi toteuttaa itsenäisesti tämän yksilöllisesti suunnitellun harjoittelun.
Manuaalinen osuus imusuonistolle ja muille ympäröiville kudoksille
Seuraavaksi tulee manuaalisen lymfaterapian vaihe, jonka sisältö riippuu yksilöllisesti asiakkaan tilanteesta. Terapeutti voi toteuttaa sen yhdistäen manuaalisen lymfaterapian otteisiin kehon kalvorakenteiden huomioimisen. Näin varmistetaan, että imusuonistoon ei kohdistu ylimääräistä painetta ympäröivien kudosten johdosta vaan imunestekierto saa virrata vapaasti. Arpiin ja laadultaan tiukempaan kudokseen hyödynnetään tähän tarkoitukseen suunniteltuja laitteita. Kaikki tämä tehdään imusuoniston toiminnan kiihdyttämisen vuoksi.
Kompressio
Pitkäaikaisen tuloksen aikaansaamiseksi kompression lisääminen hoidetulle alueelle on erityisen tärkeää. Alkuvaiheessa voidaan hyödyntää painesidoksia. Terapeutti tekee ne manuaalisen lymfaterapian jälkeen ala- tai yläraajaan huolellisesti keventäen painetta kohti keskivartaloa. I- tai II-puristusluokan tukisukat ja -hihat toimivat samalla periaatteella. Nämä puetaan vastaanottokäynnin päätteeksi päälle.
Elämäntapaohjaus
Turvotuksen hallintaan saamisessa on tärkeää tietää joitakin elämäntapoihin liittyviä yksityiskohtia. Miten ruokavalio vaikuttaa nesteen kertymiseen mm. suolan käytön ja veden juomisen myötä? Miten on paras viettää loppupäivä lymfaterapian jälkeen? Mitkä liikunnalliset harrastukset ovat nestekierron kannalta tehokkaita? Ihonhoitoa unohtamatta.
Lymfaterapeuttisi antaa tietoa näistä asioista vastaanottokäynnin yhteydessä.
Kirjoittaja:
Leea Maria Lepistö
Tuki- ja liikuntaelinfysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti
Lymfaterapeutti
Aktiivi Fysioterapia Tapiola
Lähteet