Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapia sisältää kaikkia äitiyteen liittyviä osa-alueita, kuten lantionpohjan toimintakyky, keskivartalon toimintakyky ja hermoston toimintakyky. Äitiysfysioterapialla voidaan tarkoittaa raskaana olevan naisen toimintakyvyn ylläpitoa ja fysiologisten oireiden ennaltaehkäisyä, sekä jo synnyttänyttä naista, ja hänen toimintakykynsä ylläpitoa ja oireiden ennaltaehkäisyä. Terve ja hyvinvoiva äiti vaikuttaa myös lapsen ja koko perheen hyvinvointiin.

Henna Moskuvaara on fysioterapeutti ja työfysioterapeutti.

Henna Moskuvaara
Tullin toimipiste

Fysioterapeutti Työfysioterapeutti
Muusikoiden fysioterapia
Purentafysioterapia
Kehonhallintaryhmät
Lantionpohjan fysioterapia
Äitiysfysioterapia

henna.moskuvaara@aktiivifysioterapia.fi
0443223790

Äitiysfysioterapian sisältö

Äitiysfysioterapia voidaan jaotella fysiologisten oireiden mukaan. Usein eritellään lantionpohjan fysioterapia, erkauman fysioterapia, mahdollisten arpien käsittely, äitiysliikunta ja muut tuki- ja liikuntaelinvaivat. Vauvan hoitoon liittyvä ergonomiaohjaus on myös osa äitiysfysioterapia.

Meillä Aktiivi Fysioterapiassa käytetään erilaisia menetelmiä mahdollisimman parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi. Käytössä on mm.

 • emg-tutkimus
 • kuvantava ultraääni
 • emg- ja/tai ultraääni-avusteinen biopalauteharjoittelu
 • sähköavusteinen intravaginaalinen biopalauteharjoittelu
 • kotiharjoitteet progressiiviisesti edeten
 • kuntosaliohjaus
 • raskausajan hieronta
 • myofaskiaaliset käsittelytekniikat
 • mobilisointi
 • manuaalinen terapia
 • ergonomiaohjaus

Fysioterapiaan voit tulla myös lapsen kanssa. Fysioterapia suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa ja asiakkaan tarpeista lähtien. Yleensä fysioterapiaprosessi etenee siten, että tehdään alkuhaastattelu ja sen perusteella käytetään tarvittavia tutkimusmenetelmiä. Käyntikertojen määrä riippuu yksilöllisistä tekijöistä. Yleensä käyntikertojen määrä on 1-15.

Äitiysfysioterpian hyödyt
Raskauden aikainen liikunta ja tuki- ja liikuntaelimistön oireiden ennaltaehkäisy täsmäohjeilla on tärkeää erityisesti ikääntyvälle synnyttäjälle. Lantionpohjan alue kaipaa usein erityistä huomiota. Myös raskautta suunnitteleva nainen saa hyötyä äitiysfysioterapiasta, sillä mitä paremmassa kunnossa erityisesti lantionpohjan lihakset ja keskivartalon lihakset ovat ennen synnytystä sitä paremmin synnytyksestä palautuu.
Äitiysfysioterapeutti
Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan hyvinvoinnin tukemiseen. Äitiysfysioterapeutilla on edistyneet tiedot ja taidot mm. raskausajan liikunnasta,  synnytykseen valmistautumisesta, kivun ennaltaehkäisystä raskausaikana, synnytyksestä palautumisesta ja arpien hoidosta.
 
Äitiysfysioterapeutti huomioi asiakkaan elämäntilanteen, kokonaiskuormituksen, levon ja ravinnon määrän ja laadun, seksuaalisuuden, psyykkisen jaksamisen, sosiaaliset verkostot ja resurssit. Tavoitteiden asettaminen, ohjaus ja neuvonta perustuvat asiakkaan omiin lähtökohtiin, toiveisiin ja tavoitteisiin. Äitiysfysioterapeutti ymmärtää raskausajan fysiologiset ja anatomiset muutokset sekä synnytyksen fysiologian, ja pystyy tukemaan raskausajan hyvinvointia sekä synnytykseen valmistautumista.

Katso myös nämä

Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.