Muusikon fysioterapia

Muusikon fysioterapia

Muusikon työ on keholle haastava erityisesti staattisten työasentojen, valtavien toistomäärien, epäsäännöllisten työaikojen sekä työn henkisen kuormittavuuden vuoksi. 62– 93 %:lla ammattisoittajista on elämänsä aikana soittoperäisiä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja (Kok ym. 2016, 392). Myös musiikin harrastajilla ja opiskelijoilla soittoperäiset vaivat ovat valitettavan tavallisia. Tyypillisiä ovat erilaiset lihasten ja jänteiden ylirasitustilat sekä vaivojen pitkittyessä myös neuraalikudoksen toiminnan häiriöt.

Kovimmalla kuormituksella muusikolla ovat yläraajat (sormet, ranteet, kyynärpäät, olkapäät) sekä niska-hartiaseutu. Purennan ongelmat ovat tavallisia etenkin viulisteilla ja puhaltajilla, ja istuen soittavilla soittajilla voi ilmetä selän kiputiloja.

Henna Moskuvaara on fysioterapeutti ja työfysioterapeutti.

Henna Moskuvaara
Tullin toimipiste

Fysioterapeutti Työfysioterapeutti
Muusikoiden fysioterapia
Purentafysioterapia
Kehonhallintaryhmät
Lantionpohjan fysioterapia
Äitiysfysioterapia

henna.moskuvaara@aktiivifysioterapia.fi
0443223790

Eeva Hyytiäinen on fysioterapeutti ja musiikkipedagogi

Eeva Hyytiäinen
Tullin toimipiste

Fysioterapeutti
Musiikkipedagogi
FM Muusikoiden fysioterapia

eeva.hyytiainen@aktiivifysioterapia.fi
0443223790

Muusikon kunto

Tärkeää muusikon kunnossa pysymisessä on kokonaiskuormituksen hallinta. Huomioitavia asioita on soiton lisäksi esimerkiksi liikunnan määrä ja laatu, lepo sekä muun elämän askareet. Kehoon kohdistuvaa valtavaa kuormitusta voidaan keventää hyvällä soittoasennolla, eli mahdollisimman taloudellisella tavalla kannatella ja käyttää kehoa soittaessa. Myös ergonomisista apuvälineistä voi olla hyötyä. Olennaista on myös vahvistaa kudoksia, kuten lihaksia, jänteitä ja nivelsiteitä sietämään soittokuormitusta.

Ihannetilanteessa soittajan kehossa on reilusti enemmän vahvuutta ja kestävyyttä kuin mitä soitto vaatii. Silloin soittaminen on kevyttä ja rasitusvammojen riski vähenee. Lisäksi terveelliset elämäntavat, hyvä ravinto, riittävä uni, psyykkinen joustavuus sekä stressin hallintataidot ennaltaehkäisevät omalta osaltaan soittoperäisiä vaivoja ja edesauttavat jo syntyneiden vaivojen paranemista.

Musiikkifysioterapeutti

Musiikkifysioterapeutti on muusikoiden vaivoihin erikoistunut fysioterapeutti, jonka erityispätevyydelle on olemassa tietyt kriteerit. Nimikkeen myöntää Suomen Musiikkilääketieteen yhdistys – SMULY ry. Musiikkifysioterapeutti on perehtynyt muusikon työn ja eri instrumenttien soittamisen vaatimuksiin ja on jatkokouluttautunut muusikoille tyypillisten fyysisten vaivojen fysioterapiaan sekä musiikkilääketieteeseen. Musiikkifysioterapeutilla on myös vähintään kahden vuoden työkokemus muusikoiden fysioterapiasta.

Mitä muusikon fysioterapiassa tehdään?

Muusikon fysioterapiassa muusikon tilannetta kartoitetaan haastattelulla, tarkoituksenmukaisilla testeillä sekä soittoergonomian tarkastelulla, mikäli oireet liittyvät soittamiseen. Soittoa voidaan myös kuvata, jolloin muusikko itsekin näkee eri kulmista soittoasentonsa ja tapansa käyttää kehoaan. Fysioterapeuttinen ohjaus sisältää nivelten liikelaajuuksia, lihasten voimaa ja kestävyyttä sekä kokonaisvaltaista kehonkannattelua ja soittoasentoa kehittäviä harjoitteita. Myös manuaalinen käsittely ja apuvälineohjaus voi olla tarpeen. Yhdessä muusikon kanssa pohditaan lisäksi harjoittelutapoihin ja muuhun elämään liittyviä tekijöitä, joiden avulla kehoon kohdistuvaa haitallista kuormitusta voidaan vähentää.

Aktiivi Fysioterapialla työskentelee kaksi musiikkifysioterapian erikoistumispolulla olevaa fysioterapeuttia, Henna ja Eeva. Hennalla on myös lantionpohja- ja purentafysioterapian sekä työfysioterapeutin pätevyydet. Eeva puolestaan on toiselta koulutukseltaan musiikkipedagogi ja viulisti, joka osaa auttaa erityisesti viulistin soittoergonomiaan ja sopivien leuka- ja olkatukien valintaan liittyvissä asioissa.

Katso myös nämä

Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.