Osteopatia

Osteopatia

Osteopatia on tuki-ja liikuntaelimistön tutkimiseen ja hoitoon erikoistunut manuaalisen lääketieteen ala. Osteopatian tarkoituksena on tuki-ja liikuntaelimistön toimintakyvyn palauttaminen ja ylläpitäminen, poistamalla tutkimuksessa havaitut häiriötilat.

Matti Laukka
Tullin toimipiste

Osteopaatti
Fysioterapeutti
Työterveysfysioterapeutti
Akupunktio

matti.laukka@aktiivifysioterapia.fi
0443223790

Mitä osteopatia sisältää?

Painotus on vaivan todellisen syyn löytämisessä eli diagnostiikassa. Tärkeimpiä testejä ovat erilaiset motoriset testit, joilla testataan asiakkaiden liikeratojen ja liikkeiden hallintaa, sekä provokatooriset testit, joilla häiriö pyritään tuomaan esiin ärsykkeen kautta. Muita testejä ovat neurologiset ja ortopediset testit sekä ongelma-alueen tunnustelu. Kattavien testien ja röntgenkuvien analysoinnin jälkeen on vasta varsinaisen hoidon suunnittelun aika. Lopputulokseksi saatu hoitosuunnitelma perustuu kehon anatomian, fysiologian ja patologian tarkkaan tuntemiseen.

Usein hoitoon kuuluu erilainen yhdistelmä manipulaatiota, pehmytkudoskäsittelyä ja mobilisaatiota ja erilaisia kipuhoitoja kuten akupunktiota,  sähkökipuhoitoja tai cryo-huippukylmää. Pehmytkudostekniikkoina käytetään hierontaa, triggerpainantaa ja lihaskalvotekniikoita eli faskiakäsittelyitä. Tarvittaessa kaikki nämä hoitomuodot toteutuvat samalla hoitokerralla.

Tutkimalla osteopaatti tunnistaa myös mahdollisen jatkohoidon tarpeen. Osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja kliininen  tutkiminen. Jokainen hoitokerta dokumentoidaan ja tarvittaessa ohjataan jatkotutkimuksiin erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle. Osteopaatilla on myös radiologista tuntemusta etenkin vammojen, instabiliteettien ja sairauksista johtuvien muutosten osalta.Tutkimalla osteopaatti tunnistaa myös mahdollisen jatkohoidon tarpeen. Osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja kliininen  tutkiminen. Jokainen hoitokerta dokumentoidaan ja tarvittaessa ohjataan jatkotutkimuksiin erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle. Osteopaatilla on myös radiologista tuntemusta etenkin vammojen, instabiliteettien ja sairauksista johtuvien muutosten osalta.

Osteopatia
Osteopaatti

Osteopaatti on sosiaali- ja terveysalan 4-vuotinen ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Osteopaatin nimike on ammattinimikesuojattu eli vain koulutetut osteopaatit voivat käyttää kyseistä ammattinimikettä. Valvira (Sosiaali-ja terveysalan lupa-ja valvontavirasto) ylläpitää rekisteriä terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Ostetopaatti jolla on pohjakoulutuksena fysioterapeutin ammattitutkinto on oikeutettu tekemään kela korvattavia hoitoja fysioterapialähetteellä. Tällöin lähetteessä tulee olla lääkärin merkintä osteopatiasta diagnoosien lisäksi.

Osteopaatilta vaaditaan kliinisten tutkimustaitojen ja tiedollisten valmiuksien lisäksi intuitiivista kykyä hoitaa käsin ihmiskehoa – sekä rationaalista päättelykykyä. Osteopatia ei ole hierontaa eikä myöskään yksittäinen nivelten niksauttelumenetelmä.

Milloin osteopaatille?

Osteopaatin vastaanotolle voi tulla minkä tahansa tuki- ja liikuntaelimistön vaivan vuoksi. Etenkin rankaperäiset ja nivelrakenteisiin liittyvät vaivat ovat osteopaatin erikoisalaa. Osteopatia on hoitomuotona parhaimmillaan akuuteissa nikamien pikkunivelten toiminnallisissa häiriöissä. Myös eriasteisia tukirangan rappeutumaprosesseja, kuten välilevyn pullistumia ja nivelten patologisten vaivojen pahenemista, voidaan hidastaa ja joissain tapauksissa jopa estää sen avulla.

Katso myös nämä

Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.