Mistä toistuvat vaivat johtuvat?

Mistä rasitusvammat johtuvat?

Rasitusvammat syntyvät usein pidemmän ajan kuluessa yksipuolisesta toistoliikkeestä ja toiminnasta. Ollaan liian pitkään samassa staattisessa asennossa tai tehdään liian pitkään samaa liikettä ilman riittävää palautumisaikaa välissä. Jos yksipuolista toimintatapaa ei muuteta, samaan kudokseen kohdistuu aina samanlainen rasitus, ja ilman riittävää tauotusta kudoksen sietokyky voi ylittyä, jolloin tuloksena on alueen kipeytyminen, kudoksen rakennemuutokset ja pahimmillaan kudosvaurio.

Vaivan toistuminen voi johtua esimerkiksi siitä, että usein akuutin tilanteen helpottaessa palataan vähitellen tuttuun arkeen toistamaan samoja liikemalleja, jotka aiemminkin ovat tiettyä aluetta ylikuormittaneet. Kesken jäänyt kuntoutus voi jättää kudoksen hieman heikommaksi ja alttiimmaksi uudelle ylikuormitukselle.

Rasitusvamman kuntouttaminen

Järkevää olisikin vahvistaa altistunut kehonosa vamman jälkeen hieman vahvemmaksi, kuin mitä perusarki vaatii. Näin keho on valmis myös poikkeaviin kuormituspiikkeihin, esimerkiksi ikkunanpesu-, remontti- tai marjanpoimintaurakkaan. Hyvä kuntoutus pitää sisällään myös tekemisen monipuolistamisen ja kuormituksen tasaamisen laajemmalle kehoon. Nykykäsityksen mukaan ei ole ns. vääriä asentoja, vääriä liikkeitä tai esim. väärää tapaa nostaa, vaan yksinkertaisesti liikaa samaa asentoa tai liikettä liian pienellä palautumisella. Tämä on tietysti suhteessa aina kudoksen vahvuuteen ja kuormituskestävyyteen: vahva kudos sietää enemmän yksipuolistakin rasitusta.

Rasitusvammojen ehkäisy

Paras tapa ehkäistä rasitusvammoja onkin liikkua arjessa monipuolisesti, sopivasti kuormittaen ja tauottaen, sekä kehon eri osia sopivasti rasittaen niin, että keho kuormittuu ja vahvistuu tasapuolisesti. Fysioterapeutti voi ammattilaisena auttaa sinua ensin hoitamaan nykyisen vaivasi kuntoon ja sen jälkeen opettaa sinulle kehoa tasaisemmin kuormittavia asentoja, liikkeitä ja toimintatapoja, sekä suunnitella kanssasi sopivat liikuntamuodot lihaskunnon ja liikkuvuuksien ylläpitämiseksi. Näin saat vahvistettua toimintakykyäsi ja voit paremmin ennaltaehkäistä tutun vaivan uusiutumista.

Kirjoittaja:

Eeva Hyytiäinen
Fysioterapeutti
Aktiivi Fysioterapia Tulli

Lue myös nämä

Aktiivi Fysioterapia osaksi Terveystaloa

Terveystalo laajentaa kuntoutuspalveluitaan ja on ostanut 31.3.2022 päivätyllä sopimuksella fysioterapiaa ja toimintaterapiaa tarjoavan Suomen Fysiogeriatria Oy:n sekä sen tytäryhtiöt; toi.minna Oy:n, Mimmin terapia Oy:n ja

Lue lisää »

Aivoterveys

Kaikenikäisten on tärkeää huolehtia aivoterveydestään päivittäin! Sillä voi ehkäistä vakavia sairauksia. Mitä on aivoterveys? Aivoterveydellä tarkoitetaan terveellisillä elintavoilla tuettua aivojen hyvinvointia, jota edistetään päihteettömyydellä, liikunnalla,

Lue lisää »
Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.