Mikä ihmeen dorsalgia?

Dorsalgia viittaa selkäkipuun. Selän kivut esiintyvät yleisimmin alaselän alueella. Yli joka kolmannella työikäisellä suomalaisella on viimeksi kuluneen kuukauden aikana ollut alaselän kipua. Pohdit kenties selkäkipujesi keskellä, mitä minun nyt pitäisi tehdä. Haluan päästä tästä tunteesta eroon! Lääkärisi on ehkä kannustanut käyttämään parasetamolia akuutin eli lyhytkestoisen selkäkivun hoitoon. Akuutista selkäkivusta puhutaan, kun oiretta on ollut alle kuuden viikon ajan.

Fysioterapeuttisi voi olla tässä vaiheessa paras tuki, joka antaa sinulle käytännön neuvoja siitä, miten sinun kannattaa hoitaa kehoasi. Voit tulla suoraan myös fysioterapeuttisi vastaanotolle. Suurin osa tuki- ja liikuntaelinperäisistä vaivoista kuntoutuu fysioterapialla, eikä lääkärissä käyntiä tarvita. Fysioterapeutti kertoo kyllä, jos on syytä kääntyä lisäksi lääkärin puoleen.
Sohvan pohjalla makaaminen ei ole se paras vaihtoehto. Arkiset toimet ja kävelyllä käyminen kivun sallimissa rajoissa auttavat kohti kivuttomampaa huomista.

Jos selkäkipuoireesi on kestänyt kauemmin kuin kuusi viikkoa, on syytä tehdä jo jotain enemmän. Tässä vaiheessa lääkärisi arvioi, onko syytä tehdä lisätutkimuksia kipusi syyn selvittämiseksi. Tavallisin syy on lihasperäinen kipu. Oireen taustalla voi toisaalta olla välilevytyrä ja selkäydinkanavan ahtautuminen. Nämä todennetaan magneettikuvauksella.
Välilevyn tyrästä käytetään myöskin nimitystä discus prolapsi.

Edelleen fysioterapeuttisi auttaa sinua käytännön neuvoilla tekemään asioita, jotka helpottavat oloasi. Yhteistyössä lääkärin kanssa päästään parhaaseen lopputulokseen, kun kipulääkitys on asianmukaista ja fysioterapeutin antama opastus antaa varmuutta siihen, mitä itse voi tehdä kivun lievittämiseksi. Pitkittyvän eli yli kuusi viikkoa kestäneen selkäkivun
hoidossa on hyötyä yleiskuntoa ja lihasvoimaa parantavasta aktiivisesta terapeuttisesta harjoittelusta.

Mitä sitten kannattaa tehdä, kun kipu on selätetty? Ei ainakaan jäädä odottamaan seuraavaa kipujaksoa. Nyt on aika tehdä työtä mahdollisen seuraavan kipujakson ennaltaehkäisyksi. Tutkimustieto todistaa sen, että terapeuttisella harjoittelulla voidaan
ennaltaehkäistä selkäkivun uusiutumista kipujaksoa seuraavan vuoden aikana.

Kirjoittaja:

Leea Maria Lepistö, tuki- ja liikuntaelinfysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti

Aktiivi Fysioterapia Tapiola

Lue lisää:

Liikekontrollihäiriöt ja alaselkäkipu

Lähteet:

Lue myös nämä

Haluatko meille töihin?

Haemme ammatinharjoittajia Espooseen ja Tampereelle! Olisitko sinä uusi vahvistus innovatiiviseen joukkoomme Espoon Tapiolaan tai Tampereen Tullin toimipisteelle? Arvostamme laaja-alaista näkemystä toimintakyvystä, asiantuntevaa ja itsenäistä työotetta,

Lue lisää »

Hyvää joulua!

Kiitos kuluneesta vuodesta!   Rauhallista joulua ja Aktiivista uutta vuotta 2022! Tänä vuonna teimme joululahjoituksen Mieli Ry:lle mielenterveystyön tukemiseen. 

Lue lisää »
Scroll to Top
ETELÄ-POHJANMAA

Seinäjoki

PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.