Tenniskyynärpään oireet ovat varsin yleisiä, mutta fysioterapeutin ohjauksessa hyvin hoidettavissa

Tenniskyynärpäävaivat ovat fysioterapeutin vastaanotolla melko tavallisia. Termillä tarkoitetaan kyynärvarren lihasten ylirasitustilaa ja/tai lihasten kiinnityskohdan ärsytystilaa tai tulehdusta. Särky ja lihasten voimattomuus ovat kovimmat oireet, yleensä näitä edeltää lievemmät lihasjäykkyydet ja ohimenevät kivut. Mikäli särky on jatkuvaa ja lääkäri toteaa tulehdustilan, on tulehduskipulääkekuuri paikallaan. Akuutissa tilanteessa lepo eli rasituksen välttäminen on myös tärkeää, mutta monesti pelkkä lepo ei ole pysyvä ratkaisu.

Asiakkaallani, 37-vuotiaalla miehellä, on ollut toistuvia tenniskyynärpäävaivoja. Työssään rakennusalalla hän tekee paljon käsillään työtä: nostamista ja kantamista, erilaisten työkalujen käyttöä, puristamista ja vääntämistä. Asiakas on käynyt aiemminkin fysioterapeutilla ja hieronnassa, jolloin kiristyneet lihakset ja voimakkaampi jäykkyys on saatu helpottumaan, mutta tilanne uusiutuu tasaisin väliajoin.

Asiakkaan kanssa todettiin, että käsillä työtä tehdessä lihasten tuleekin rasittua, mutta miksi ne ylirasittuvat? Teimme erilaisia testejä ja havainnoimme asiakkaan työtehtäviä ja työasentoja. Yhteiseksi tekijäksi muodostui lavan- ja yläselän alueen tuen puute. Tässä kohtaa asiakas kertoi myös, että hartiat olivat usein jumissa, vaikka kyynärpään alue veikin suurimman huomion.

Sivutkaamme fysiikkaa: kun pidämme työkalua, esimerkiksi porakonetta, kädessämme, muodostaa yläraaja vipuvarren. Jos vipuvarren tyvessä ei ole riittävästi tukea, kohdistuu muualle vipuvarteen suurempi voima. Optimaalisessa tilanteessa siis voima jakaantuu tasaisemmin lavan alueen lihaksille, hartialle ja kyynärvarren lihaksille. Tästä yhtälöstä jos ottaa pois lavan alueen lihakset, on helppo laskea, että muut joutuvat liian suurien voimien kohteeksi ja täten ylikuormittuvat.

Asiakkaan kanssa saavutimme pysyviä tuloksia vahvistamalla lavan alueen tukea sopivalla harjoitusohjelmalla. Akuuttia tilannetta kyynärpäässä toki hoidettiin myös: tilanteeseen sopiva manuaalinen eli käsin tehtävä hoito sekä kinesioteippaus, kotiharjoitteena kyynärvarren lihasten etenevä harjoittelu vastuskuminauhalla. Tämä asiakastapaus osoittaa hyvin, että emme voi hoitaa pelkästään oiretta vaan kokonaisuutta. Tilanteen parantuessa asiakas oli myös henkisesti vapautunut; edessä ei olekaan alanvaihto ja krooninen ongelma, vaan fysioterapiajakson myötä hyvinvoiva keho, jolla voi jatkaa mielekästä työtä.

 

Pekka Salo

Fysioterapeutti OMI

Aktiivi Fysioterapia

 

 

Varaa aika Pekalle Kaukajärven toimipisteeseemme täältä.

Lue myös nämä

Aktiivi Fysioterapia osaksi Terveystaloa

Terveystalo laajentaa kuntoutuspalveluitaan ja on ostanut 31.3.2022 päivätyllä sopimuksella fysioterapiaa ja toimintaterapiaa tarjoavan Suomen Fysiogeriatria Oy:n sekä sen tytäryhtiöt; toi.minna Oy:n, Mimmin terapia Oy:n ja

Lue lisää »

Aivoterveys

Kaikenikäisten on tärkeää huolehtia aivoterveydestään päivittäin! Sillä voi ehkäistä vakavia sairauksia. Mitä on aivoterveys? Aivoterveydellä tarkoitetaan terveellisillä elintavoilla tuettua aivojen hyvinvointia, jota edistetään päihteettömyydellä, liikunnalla,

Lue lisää »
Scroll to Top
PIRKANMAA

Tampere, Pirkkala

TAPIOLA, ESPOO

Ajat varattavissa Tapiolan Fysiogeriatrian
ajanvarausjärjestelmässa.